Connect with us

אוכל נתניה

ראש העיר נתניה מרים פיירברג איכר עם מתכון חמין/צ'ולנט

חמין / צ'ולנט ביידיש-מזרחית; טשאָלנט, קרי צ'ולנט; בערבית: סכינה או תבית. המושג; 'חַמִּין' מתאר מגוון מאכל מהמטבח היהודי שיחודו הוא בכך שבישולו אורך זמן רב ומתבצע על מקור חום נמוך יחסית לקראת שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין מכיל בשר בקר, תפוחי אדמה, חומוס, שעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד.

משה נעים

Published

on

ראש העיר נתניה הגב' מרים פיירברג איכר, מגישה מתכון להכנת חמין/ג'ולנט

מקומו של חמין/צ'ולנט בתרבות היהודית על פי ויקיפדיה; התלמוד מביא את הדיאלוג הבא, ממנו משתמע כי חז"ל שמו דגש על כך שקדושת השבת גורמת למרקם מיוחד של מאכלי השבת, בין בריחם ובין בטעמם: "אמר לו קיסר לרבי יהושע בן חנניה: מפני מה תבשיל של שבת ריחו נודף? אמר לו: תבלין אחד יש לנו, ושבת שמו, שאנו מטילין לתוכו – וריחו נודף. אמר לו: תן לנו הימנו! – אמר לו: כל המשמר את השבת – מועיל לו, ושאינו משמר את השבת – אינו מועיל לו" (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קי"ט, עמוד א').

 ■רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל 'פורטל 'כאן ישראל | kanisrael  | כאן נעים | kan-naim אתר החדשות המקומיות של כל המדינה' בפייסבוק’ או בטוויטר.

התייחסות היתולית לחמין מופיעה אצל הרז"ה בפרק שלישי במסכת שבת; "מי שאינו אוכל חמין, צריך בדיקה אחריו אם הוא מין, ואם מת יתעסקו בו עממין. וכל המאמין, צריך לבשל ולהטמין, לענג את השבת ולהשמין, ויזכה לקץ הימין".

היה זה המשורר היהודי-הגרמני היינריך היינה שכתב בית על החמיןפארודיה על שירו של פרידריך שילר "אודה לשמחה") בשירו "הנסיכה שבת"; "צ'ולנט (במקור: שאלעט, Schalet) הוא ניצוץ־אלוה,
מגן־עדן טעמו! כך היה שר לנו שילר לו טעם הוא את הצ'ולנט". (תרגם שלמה טנאי).

המושג חַמִּין (ריבוי של "חם" בלשון חז"ל; ביידיש מזרחית: טשאָלנט, קרי צ'ולנט; בערבית: סכינה או תבית) מתאר מגוון מאכלים מהמטבח היהודי שיחודם הוא בכך שבישולם אורך זמן רב ומתבצע על מקור חום נמוך יחסית לקראת שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין, מכיל; בשר בקר, תפוחי אדמה, חומוס, שעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות.

לאחר שעות רבות של בישול והנחה על האש, הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד. במקורות הקדומים המילה "חמין" מתארת מים חמים ולא את תבשיל החמין. (ויקיפדיה – חמין/ג'ולנט).

המתכון של ראש העיר נתניה הגב' מרים פיירברג איכר (לא נגענו) להכנת חמין/צ'ולנט (בתיאבון);

קר בחוץ 🌧 חם בלב ♥️

 מתכון להכנת חמין / צ'ולנט לשבת חמימה, ממני אליכם באהבה;

  • שני סוגי שעועית, לימה ושעועית חומה
  • גריסי פנינה
  • חיטה
  • סילאן 
  • פפריקה מתוקה
  • תפוחי אדמה אדומים לפי מספר הסועדים 
  • 10 שיני שום 
  • 4 גזרים 
  • בצל
  • אבקת מרק עוף קנור 
  • עצמות מוח
  • בשר שפונדרה
  • ביצים שלמות (מומלץ לבשל לפני שמניחים בסיר)
  • ניתן להוסיף קישקא (מעי ממולא) או /קיגל קוגלה.

אופן ההכנה;

  1. משרים את השעועית במים למשךמספר שעות או לילה לפני הכנת החמין/צ'ולנט.
  2. קולפים את תפוחי האדמה ואת הגזרים.
  3. חותכים את הבשר לחתיכות גדולות ושוטפים היטב את העצמות.
  4. בסיר גדול מטגנים את הבצל והגזר בשמן, או בשומן,  עד שהבצל שחום.
  5. מניחים על הבצל והגזר את תפוחי האדמה, מעליהם את הבשר והעצמות, מעליהם את השעועית החיטה והגריסים, מפזרים את שיני השום.
  6. מניחים את הביצים
  7. בקערית מערבבים את הסילאן, הפפריקה, ואבקת מרק העוף עם מעט מים עד להמסה מלאה של כל המרכיבים ויוצקים לסיר.
  8.  מכסים את הכל במים ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  9. מרתיחים את תכולת הסיר, ומסירים את הקצף שנוצר. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות.
  10. מניחים מעל את הקישקא (מעי ממולא) או /קיגל קוגלה,  מכסים היטב את הסיר ומעבירים לתנור שחומם מראש לחום נמוך של 100 מעלות, או לפלטה חשמלית.
  11. מבשלים במשך הלילה.
  12. יש לבדוק מדי פעם במהלך הערב  אם חסרים נוזלים ולהוסיף לפי הצורך
שיהיה בתיאבון 

משה נעים האיש שנולד עם עיתון ביד. לא משנה עיתון מנייר או באינטרנט. עיתונאי 50 שנה. עורך אתר זה ועוד כמה.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Trending

כאן נעים | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה | נוסד בשנת 2002 | אתר זה מוקדש להנצחת זכרה של רחל נעים זצ"ל, 01-01-1930 - 02-02-2013 | כל הזכויות שמורות למשה נעים ©